Hållbara julklappar

Som uppföljning till mitt inlägg om hur du firar en hållbar jul med små knep tänkte jag nu tipsa om hållbara julklappar du kan ge dina nära och kära i år. Om du ännu inte vet vad du ska ge bort hoppas jag du kan finna lite inspiration här och skippa gåvor med stort miljöavtryck.
 
1. Lush. Jag har i alla år höjt Lush till skyarna här på bloggen men när det kommer till miljöhänsyn är de bland de bästa när det kommer till företag. Miljöproblemen vi har går ju inte att lösa genom konsumtion så att ängna sig åt den okynnesshopping jag gjort hos Lush genom åren är ju dock inte att rekommendera. Dock är det så att vi måste tvätta oss och för att göra det så miljövänligt som möjligt finns inget bättre ställe än Lush. De har förpackningsfritt, shampoo, balsam, duschkräm, lotion samt badbomber och bubbelbitar för alla badälskare och mycket mer. I princip vilken duschprodukt som helst har de i naken form vilket betyder helt förpackningsfritt och fritt från plast. 
 
2. Upplevelser. Det som varar längst är ju ändå upplevelser. Det är inget vi gör oss av med så fort något nytt släpps på marknaden och det skapar minnen och gör oss lyckligare är vad jag tror. Så ge bort ett restaurangbesök, biobesök, spaupplevelse, you name it! Det är otroligt omtänksamt och ger mottagaren något att se fram emot i årets mörkaste månader.
 
3. Tygkassar. Alla vet vi att plast är dåligt och bör undvikas. Tygkassar är billigt och blir en perfekt gåva att rulla ihop och lägga i någons julstrumpa. Det är ett enkelt sätt att minska på mängden plast och avfall.
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Drog fram julen!

Idag var dagen jag äntligen plockade fram julen! Det finns ju lite kvar att göra som vanligt. En ljusstake som behöver nya lampor och den stora granen har jag ju inte tagit in ännu men det mesta är på plats och här är så mysigt. Som om det inte vore nog så luktar det extremt gott här hemma från mina juliga doftljus. Har ett från Yankee Candle i doften cinnamon & Cedar och två från lagerhaus med kaneldoft. 
 
 
Ignorera strumporna som hänger på tork haha
Allmänt | | En kommentar |

Så firar du en hållbar jul

Då stundar ännu en julsäsong och det är ju helt underbart tycker ni inte? Jag älskar ju allt som har med julen att göra. Pynt, god mat, familjetid och presenter. Tyvärr är det ju så att i den tid vi lever i är det dags att börja tänka till om hur vi lever och påverkar jorden och vår omvärld genom vår levnadsstandard. Tyvärr bidrar ju julen, hur fantastisk den än må vara, något enormt till den konsumtionshets som vi ständigt tar del av i västvärlden. Med alla nyheter i affärer kan det ibland vara svårt att ta ett steg tillbaka och tänka på de problematiska saker man faktiskt själv bidrar till. Därför tänkte jag här skriva en liten lista i hur du (och jag) kan fira en mer hållbar jul och på så vis ge en gåva till moder jord denna julen.
 
1. Bidra inte till konsumtionshetsen
Om du verkligen tänker efter över dina vanor bör du som jag kunna se problematiska beteenden som du skulle kunna ändra på utan någon större inverkan i din levnadsstandard. Köp och släng samhället leder till enorma mängder avfall och efterfrågan på saker såsom kläder bidrar till fast fashion-industrin som påverkar klimatet, använder enorma mängder vatten och använder kemikalier som påverkar miljö samt arbetare. Istället för att slöshoppa på stan i år tänk dig att det räcker med pyntet du redan har hemma. Behöver du verkligen en Body Shop Kalender med små produkter som du inte skulle köpt om de inte kommit i kalendern? Behövs det en ny klänning till julafton eller kommer Farmor verkligen märka om du bär samma som för två år sedan (eller spelar det någon roll om hon gör det)? Njut av det du har! Det är ju trots allt lite det som är så speciellt med julen. Att återigen få plocka fram ditt gamla pynt och nostalgiskt hänga de gamla kulorna i granen. 
 
2. Minska, Återvinn, förändra
Något många tycks stressas upp över i juletid är det här med att köpa presenter. Jag har alltit tyckt att om det är så har man ju helt missat poängen med hela gåvogrejen. Man ska ju inte ge bara för sakens skull utan för att visa personen i fråga att man uppskattar den. Så när det kommer till julklappar finns tre sätt att minska på din egen stress och även påverkan på planeten. Det första är helt enkelt att minska på mängden presenter du köper. Det kanske räcker med en present var. Eller spela julklappsspelet med släkten så får ni en rolig lek på köpet och sparar dessutom pengar. Det andra sättet att vara snäll mot planeten är att köpa julklapparna second hand. Många vintageaffärer har böcker till de små vilket är vad jag tänkte köpa till systerbarnen i år. Där finns även små skatter i klädform vilket är betydligt snällare mot miljön än till exempel H&M och är dessutom mer unikt. På så sätt ger du en gåva som ingen annan kommer få. Det tredje sättet är helt enkelt att förändra upplägget kring julen. Om du har många syskon kan du föreslå att ni skippar julklapparna och istället går och gör något tillsammans. Gå på bio. Gå ut och ät. Spendera en dag på ett spa. På så vis får du spendera mer tid med dina nära och kära och får en rolig upplevelse att se fram emot på det nya året. Det är ju trots allt upplevelser som varar längst och inte meningslösa saker. 
 
3. Ha ett veganskt julbord
Vid det här laget är det onödigt att förneka djurållningens påverkan på klimatet. Kött och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som alla världens bilar, båtar, bussar och flygplan tillsammans. Många ryggar tillbaka på veganskt i vardagen och vill nog inte ha med det att göra till jul eftersom det svenska julbordet består ungefär till 98 procent av kött. Det är dock möjligt att få ett festligt, vackert och supergott julbord utan djurprodukter. I år firar jag min fjärde jul som vegan och jag dreglar redan vid tanken på julbordet. Vi har allt man kan tänkas behöva till jul som risgrynsgröt, ris a la malta, surkål, griljerad seitanskinka, vörtbröd, potatis, sås, brysselkål, yorkshire pudding och sist men inte minst en fantastisk linsstek inlindad i "smör"deg. 
 
Varför är allt detta så viktigt då? Vi vill väl ta hand om vår fantastiska jord först och främst? Det är avgörande att vi "små" människor visar politiker vad som är viktigt genom att ställa krav som leder till förändringar. Det är trots allt vår efterfrågan som påverkar allt som produceras och vilka åtgärder som tas för miljön. Så kom igen nu. Denna julen visar vi vad som verkligen är viktigt!
 
 
 
Källor: 
https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqvego
https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/faktablad-vara-klader
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp