En modern julklassiker

All I Want for Christmas Is You. Alla har vi hört den. Många gånger om. Alla älskar vi den. År efter år spelas den i folks hem och år efter år smyger den sig in på Billboard listan trots att det nu gått snart 23 år sedan den först släpptes. Vi kan ju konstatera att fröken Carey gjorde ett bra jobb när hon skrev låten. Något som hon själv säger bara tog 15 min haha. Det var i alla fall 15 välspenderade minuter då den sannerligen förtjänat sin plats som en modern julklassiker. 
 
Här bryter jag ner det klassiska julsoundtracket bit för bit och analyserar hur Mariahs uppträdanden har ändrats och utvecklats genom åren. Följ gärna med på den två decennier långa resan som denna klassiker genomlevt.
 
 
I ett av de tidigare framföranden av låten ger Mariah ger ett fantastisk uppträdande som låter nästan identiskt till skivan. Hon går all in och missar inte en ton.
 
 
Två jular senare kan man höra en mer ansträngd röst från Mariah som även undviker de högsta tonerna och klimaxet i låten. Trots detta ger hon ett bra framträdande som framförallt låter fantastiskt på sitt eget vis även om det inte är exakt som det publiken var van vid från skivan. 
 
 
10 år efter låtens release sjunger Mariah den som att det vore igår. De höga tonerna sitter finfint. Allt är väldigt likt skivan och plus i kanten för uppträdandet på Disneyland. Kan det bli mer magiskt?
 
 
2012s Mariah lät trots en mer mogen och stundtals ansträng röst jävligt bra. De höga tonerna träffades utan för mycket ansträngning och ett glatt och festive framträdande makes up för eventuella missar. 
 
 
2013 fick alla julfantaster att hoppa högt av lycka när Michael Bublé och Mariah framförde låten tillsammans. Det säger ju sig självt att det inte kunde bli annat än bra och båda visar sitt a game. 
 
 
Okej jag misstänker att delar av detta uppträdandet från 2016 är mimat då de högre tonerna har ett helt annorlunda sound och låter mindre ansträngt än resten men trots det gillar jag uppträdandet. Hon har energi vilket inte alltid kan väntas från Mariah och de juliga omgivningarna och kostymerna är helt up my alley.
 
Vad vi kan ta från det här är att detta sannerligen en sång som har stood the test of time och förmodligen kommer spelas alla framtida jular så länge det finns jul! Vilket framträdande gillar du bäst?
Julmusik | |
Upp