Så firar du en hållbar jul

Då stundar ännu en julsäsong och det är ju helt underbart tycker ni inte? Jag älskar ju allt som har med julen att göra. Pynt, god mat, familjetid och presenter. Tyvärr är det ju så att i den tid vi lever i är det dags att börja tänka till om hur vi lever och påverkar jorden och vår omvärld genom vår levnadsstandard. Tyvärr bidrar ju julen, hur fantastisk den än må vara, något enormt till den konsumtionshets som vi ständigt tar del av i västvärlden. Med alla nyheter i affärer kan det ibland vara svårt att ta ett steg tillbaka och tänka på de problematiska saker man faktiskt själv bidrar till. Därför tänkte jag här skriva en liten lista i hur du (och jag) kan fira en mer hållbar jul och på så vis ge en gåva till moder jord denna julen.
 
1. Bidra inte till konsumtionshetsen
Om du verkligen tänker efter över dina vanor bör du som jag kunna se problematiska beteenden som du skulle kunna ändra på utan någon större inverkan i din levnadsstandard. Köp och släng samhället leder till enorma mängder avfall och efterfrågan på saker såsom kläder bidrar till fast fashion-industrin som påverkar klimatet, använder enorma mängder vatten och använder kemikalier som påverkar miljö samt arbetare. Istället för att slöshoppa på stan i år tänk dig att det räcker med pyntet du redan har hemma. Behöver du verkligen en Body Shop Kalender med små produkter som du inte skulle köpt om de inte kommit i kalendern? Behövs det en ny klänning till julafton eller kommer Farmor verkligen märka om du bär samma som för två år sedan (eller spelar det någon roll om hon gör det)? Njut av det du har! Det är ju trots allt lite det som är så speciellt med julen. Att återigen få plocka fram ditt gamla pynt och nostalgiskt hänga de gamla kulorna i granen. 
 
2. Minska, Återvinn, förändra
Något många tycks stressas upp över i juletid är det här med att köpa presenter. Jag har alltit tyckt att om det är så har man ju helt missat poängen med hela gåvogrejen. Man ska ju inte ge bara för sakens skull utan för att visa personen i fråga att man uppskattar den. Så när det kommer till julklappar finns tre sätt att minska på din egen stress och även påverkan på planeten. Det första är helt enkelt att minska på mängden presenter du köper. Det kanske räcker med en present var. Eller spela julklappsspelet med släkten så får ni en rolig lek på köpet och sparar dessutom pengar. Det andra sättet att vara snäll mot planeten är att köpa julklapparna second hand. Många vintageaffärer har böcker till de små vilket är vad jag tänkte köpa till systerbarnen i år. Där finns även små skatter i klädform vilket är betydligt snällare mot miljön än till exempel H&M och är dessutom mer unikt. På så sätt ger du en gåva som ingen annan kommer få. Det tredje sättet är helt enkelt att förändra upplägget kring julen. Om du har många syskon kan du föreslå att ni skippar julklapparna och istället går och gör något tillsammans. Gå på bio. Gå ut och ät. Spendera en dag på ett spa. På så vis får du spendera mer tid med dina nära och kära och får en rolig upplevelse att se fram emot på det nya året. Det är ju trots allt upplevelser som varar längst och inte meningslösa saker. 
 
3. Ha ett veganskt julbord
Vid det här laget är det onödigt att förneka djurållningens påverkan på klimatet. Kött och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som alla världens bilar, båtar, bussar och flygplan tillsammans. Många ryggar tillbaka på veganskt i vardagen och vill nog inte ha med det att göra till jul eftersom det svenska julbordet består ungefär till 98 procent av kött. Det är dock möjligt att få ett festligt, vackert och supergott julbord utan djurprodukter. I år firar jag min fjärde jul som vegan och jag dreglar redan vid tanken på julbordet. Vi har allt man kan tänkas behöva till jul som risgrynsgröt, ris a la malta, surkål, griljerad seitanskinka, vörtbröd, potatis, sås, brysselkål, yorkshire pudding och sist men inte minst en fantastisk linsstek inlindad i "smör"deg. 
 
Varför är allt detta så viktigt då? Vi vill väl ta hand om vår fantastiska jord först och främst? Det är avgörande att vi "små" människor visar politiker vad som är viktigt genom att ställa krav som leder till förändringar. Det är trots allt vår efterfrågan som påverkar allt som produceras och vilka åtgärder som tas för miljön. Så kom igen nu. Denna julen visar vi vad som verkligen är viktigt!
 
 
 
Källor: 
https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqvego
https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/faktablad-vara-klader
 
Allmänt | |
Upp